ΕΥΒΟΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

 
Allaroundevia.gr
   ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Περιοχή Αιδηψού


Η περιοχή της Αιδηψού βρίσκεται στην βορειοδυτική Εύβοια. Τα Λουτρά Αιδηψού πιθανόν να αποτελούν τον αρχαιότερο τουριστικό προορισμό. Ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. εκμεταλεύτηκαν και άνθρωποι από όλον τον τότε γνωστό κόσμο έρχονταν εδώ για τις ιαματικές ιδιότητες των λουτρών.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η θεά Αθηνά ζήτησε από τον Ήφαιστο να φέρει στην επιφάνεια της γης θερμά λουτρά, ώστε ο αγαπημένος της Ηρακλής να ξεκουράζεται και να γιατρεύεται μετά από κάθε άθλο. Έτσι ο Ήφαιστος, χτύπησε με το σφυρί του στην Αιδηψό και ανέβλυσαν τα ιαματικά λουτρά της. Επίσης, εδώ ήταν που ο Λίχας, υπηρέτης του Ηρακλή, πετάχτηκε στη θάλασσα. Από τα διαμελισμένα μέλη του Λίχα δημιουργήθηκαν τα Λιχαδονήσια. Σύμφωνα, πάλι με την μυθολογία μας, οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής ήταν οι Κουρήτες και μετά τους Κουρήτες ήρθαν οι 'Αβαντες.

Η ευρύτερη περιοχή κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια αιώνες πριν την ανακάλυψη των ιαματικών λουτρών. Έχουν βρεθεί ίχνη κατοίκησης στη θέση Κουμπί, κοντά στην Αιδηψό, καθώς και στην περιοχή των Γιάλτρων και του Αγιόκαμπου.

Τα Λουτρά Αιδηψού άρχισαν να αναπτύσονται μετά τον 5ο αιώνα π.Χ. όπου και έγιναν γνωστά τα οφέλη των θερμών λουτρών. Ο Ιπποκράτης εισήγαγε την υδροθεραπεία ως μέσο ίασης πολλών ανθρώπων και τα Ασκληπιεία μετατρέπονται σε κανονικά ιατρεία. Παράλληλα με τα Λουτρά Αιδηψού, άνθησαν και τα Γιάλτρα όπου και εκεί υπήρχαν θερμά λουτρά. Η περιοχή των Γιάλτρων, σε αντίθεση με τα Λουτρά Αιδηψού, είχε συνεχή κατοίκηση από τα Νεολιθικά Χρόνια ως και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους. Τα Λουτρά έγιναν γνωστά, και κόσμος έρχονταν από κάθε γωνιά του τότε γνωστού κόσμου.

Tα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η φήμη των Λουτρών εξαπλώθηκε. Πλέον η Αιδηψός δεν ήταν μόνο φημισμένη για τα Λουτρά αλλά και ως προς την διαμονή των επισκεπτών, την διατροφή, αλλά και την διασκέδαση. Σαν συνέπεια αυτών ήταν να ταυτιστεί αργότερα από τους Χριστιανούς με τη "Βαβέλ" ή ακόμα και με τα "Σόδομα και Γόμορα". Πλήθος ρωμαίων αυτοκρατόρων, στρατηγών και συγκλητικών φιλοξενήθηκαν στην Αιδηψό μεταξύ των οποίων ήταν ο Αδριανός και ο Μάρκος Αυρήλιος. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, εδώ παρέμεινε ο στρατηγός Σύλλας για να κάνει λουτροθεραπεία για κάποια ασθένεια των ποδιών του.

Η χρήση των λουτρών ήταν συνεχής μέχρι και τα πρώτα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, οπότε και με την επικράτηση του Χριστιανισμού, τα Λουτρά διακόπηκαν ως ειδωλολατρικές συνήθειες. Ο κόσμος εγκατέλειψε την λουτρόπολη και ανέβηκε στο βουνό, κοντά στη σημερινή Αιδηψό, όχι μόνο για να βρίσκεται μακριά από τον "τόπο ακολασίας" αλλά και να προστατευτεί από τις επιθέσεις πειρατών. Λίγο πριν την κατάληψη της Εύβοιας από τους Τούρκους, άτακτος στρατός των Τούρκων, έκανε απόβαση στην Αιδηψό. Κάψανε την πόλη και πήρανε πολλούς κατοίκους για σκλάβους. Όσοι από τους κατοίκους σώθηκαν, μετακινήθηκαν στη σημερινή Αιδηψό.

Με τις αρχές του 19ου αιώνα, τα Λουτρά Αιδηψού, άρχισαν να αναπτύσονται ξανά, χάρη και στους πρόσφυγες που δέχτηκε από τη Μικρά Ασία. Ήδη, το 1941 που καταλήφθηκαν από τους Γερμανούς, η πόλη είχε πολλά ξενοδοχεία, κάτι που τη βοήθησε, μιας και οι Γερμανοί δεν κατέστρεψαν την πόλη για να φιλοξενούν στα ξενοδοχεία της τους τραυματίες τους. Με τη λήξη του πολέμου, η περιοχή άνθισε πάλι και άρχισε να δέχεται επισκέπτες από όλον τον κόσμο. Μεγάλες προσωπικότητες έχουν κάνει μπάνια εδώ, όπως ο Τσώρτσιλ, ο Ωνάσης, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Μαρία Κάλλας και πολλοί άλλοι.

Δείτε τον καιρό, καθώς και την πρόγνωση, για κάθε περιοχή της Εύβοιας ξεχωριστά

Καιρός »

 
Διαμονή στην Εύβοια     Πληροφορίες για την Εύβοια     Διάφορα
Ξενοδοχεία στην Εύβοια Χάρτης της Εύβοιας Δρομολόγια Πλοίων
Στούντιο & Διαμερίσματα Μοναστήρια - Εκκλησιές Μεταφορικά Μέσα
Βίλες στην Εύβοια Μουσεία στην Εύβοια Ενοικιαζόμενα Αυτοκίνητα
Camping Ιστορία της Εύβοιας Δραστηριότητες - Αθλήματα
Εστιατόρια / Ταβέρνες Χωριά της Εύβοιας Πρόγνωση Καιρού
Ουζερί - Μεζεδοπωλεία Αρχαιολογικοί Χώροι Χιλιομετρικές Αποστάσεις
Cafe Bar - Club Τοπικά Προιόντα Τράπεζες - ΑΤΜ