ΕΥΒΟΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

 
Allaroundevia.gr
   ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Περιοχή Χαλκίδας


Η περιοχή της Χαλκίδας υπήρξε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών λόγω της σημαντικής γεωγραφικής θέσης, καθώς και ¨μήλον της Έριδος" για τους ισχυρούς κάθε εποχής. Η περιοχή φαίνεται ότι κατοικείται από τους Προϊστορικούς Χρόνους, χάρη στον προϊστορικό οικισμό και νεκροταφείο που έχει ανακαλυφθεί στη Μάνικα, έξω από τη Χαλκίδα, αλλά και στα ευρύματα που έχουν βρεθεί στο Λευκαντί, στον Αγιο Ανδρέα Βασιλικού και στο Λινοβρόχι. Κατά τη διάρκεια των Μυκηναϊκών Χρόνων (16ος αι.π.Χ.) άρχισε να κατοικείται η Ανθηδώνα και η Αυλίδα.

Στους Αρχαίους Χρόνους, η περιοχή γίνεται γνωστή από την Ιλιάδα και τη θυσία της Ιφιγένειας. Στην αρχή του Τρωικού πολέμου, για να αποπλεύσει ο ελληνικός στόλος για την Τροία, έπρεπε να θυσιαστεί η κόρη του αρχιστράτηγου των Αχαιών, η Ιφιγένεια, στο ναό της Αυλίδειας Αρτέμιδος. Η Αυλίδα, σύμφωνα με την μυθολογία μας, πήρε το όνομά της, από την κόρη του Ωγύγη, βασιλιά της Θήβας, την Αυλίδα. Η ευρύτερη περιοχή κατοικείται από τα μυκηναϊκά χρόνια. Η συνεχής παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή πιστοποιείται από την εύρεση τμήματος κτίσματος των Γεωμετρικών Χρόνων (10ος-8ος αιώνας π.Χ.). Η Αυλίδα δεν αποτέλεσε ποτέ μια πόλη. Θεωρούταν τμήμα της Θήβας μέχρι το 387 π.Χ.

Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πόλη της Χαλκίδας, η οποία ανέπτυξε έντονη αποικιακή δραστηριότητα στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, στην Σικελία, στην Αφρική. Εξάλλου, μαζί με την Κύμη, ίδρυσαν την Κύμη στην Ιταλία. Στο τέλος του 8ου αιώνα π.Χ. συγκρούστηκε με την Ερέτρια κατά τη διάρκεια του Ληλάντειου Πολέμου. Ο πόλεμος κράτησε αρκετές δεκαετίες και είχε ως αποτέλεσμα την νίκη της Χαλκίδας. Υπήρξε συνυδίτρια και μέλος του Κοινού των Ευβοέων, ομοσπονδίας των πόλεων της Ευβοιας με κοινό νόμισμα και εξωτερική πολιτική.

Στην περιοχή αναπτύχθηκαν και άλλες σημαντικές πόλεις όπως η αρχαία πόλη της Ανθηδώνας, η οποία βρισκόταν στην παραλία των Λουκισίων, αλλά και η Ξηρόπολη στο Λευκαντί, πρωτεύουσα του Ληλάντειου Πεδίου, μήλον της έριδος κατά την αρχαιότητα, ανάμεσα στη Χαλκίδα και στην Ερέτρια.

Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους, η Χαλκίδα ήταν πρωτεύουσα της Εύβοιας. Επί Φραγκοκρατίας, εξακολούθησε να είναι εμπορικό και διοικιτικό κέντρο. Η πόλη, παρά την σθεναρή αντίσταση των κατοίκων και των Ενετών, αλώθηκε από τους Τούρκους τον Ιούλιο του 1470. Κατά την Ελληνική Επανάσταση έμεινε απόρθητη και παρέμεινε στα χέρια των Τούρκων ως το τέλος του Αγώνα.

Δείτε τον καιρό, καθώς και την πρόγνωση, για κάθε περιοχή της Εύβοιας ξεχωριστά

Καιρός »

 
Διαμονή στην Εύβοια     Πληροφορίες για την Εύβοια     Διάφορα
Ξενοδοχεία στην Εύβοια Χάρτης της Εύβοιας Δρομολόγια Πλοίων
Στούντιο & Διαμερίσματα Μοναστήρια - Εκκλησιές Μεταφορικά Μέσα
Βίλες στην Εύβοια Μουσεία στην Εύβοια Ενοικιαζόμενα Αυτοκίνητα
Camping Ιστορία της Εύβοιας Δραστηριότητες - Αθλήματα
Εστιατόρια / Ταβέρνες Χωριά της Εύβοιας Πρόγνωση Καιρού
Ουζερί - Μεζεδοπωλεία Αρχαιολογικοί Χώροι Χιλιομετρικές Αποστάσεις
Cafe Bar - Club Τοπικά Προιόντα Τράπεζες - ΑΤΜ