ΕΥΒΟΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

 
Allaroundevia.gr
   ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Περιοχή Στενής


Η Κύμη, το "Μπαλκόνι στο Αιγαίο" όπως την αποκαλούν ορισμένοι, βρίσκεται στη νοτιοανατολική Εύβοια. Το όνομα της πόλης προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη "κύμα". Κατά μία άλλη εκδοχή, Κύμη λεγόταν μία Αμαζόνα η οποία είχε κατακτήσει όλη την ανατολική Μεσόγειο.

Πρώτοι κάτοικοι της Κύμης θεωρούνται οι Πελασγοί, που αφομοιώθηκαν από τους Αιολείς. Κύρια ασχολία των κατοίκων της Κύμης ανά το πέρασμα των αιώνων ήταν η ναυτιλία. Η πόλη άνθισε κατά την περίοδο των Γεωμετρικών Χρόνων, με έντονη αποικιακή δραστηριότητα. Μαζί με την Χαλκίδα, άλλωστε, δημιούργησαν την αποικία της Κύμης στην Ιταλία, το 750 π.Χ. Το 506 π.Χ. καταλήφθηκε από τους Αθηναίους ενώ το 480 π.Χ. συμμετείχε στους Περσικούς Πολέμους. Μετά τη μάχη της Χαιρώνειας υποτάσσονται στους Μακεδόνες και κατόπιν στους Ρωμαίους.

Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και της Τουρκοκρατίας, η Κύμη βρισκόταν στην αφάνεια. Η παρουσία της Κύμης στον ελλαδικό χώρο αρχίζει να ανθίζει στη τελευταία περίοδο της τουρκοκρατίας. Έτσι, κατά την επανάσταση του 1821 λαμβάνει ενεργά μέρος και υφίσταται μεγάλες καταστροφές. Το 1836 έγινε πρωτεύουσα της επαρχίας της Καρυστίας. Το 1854 ιδρύεται η πρώτη Σχολή Εμποροπλοιάρχων ενώ 300 πλωτά οινοπωλεία, εμπορεύονταν το ονομαστό "κουμιώτικο" κρασί σε όλα τα τότε γνωστά εμπορικά κέντρα.

Από την Κύμη καταγόταν ο μεγάλος γιατρός και δημιουργός του προληπτικού τεστ για την πρόληψη του καρκίνου του τράχηλου της μήτρας (test-pap), Γεώργιος Παπανικολάου. Τέλος, είχε έντονη συμμετοχή στους Βαλκανικούς Πολέμους όπου και θυσίασε αρκετά παλικάρια, με πιο γνωστό τον Ιωάννη Βελισσάριο, ο οποίος συνέβαλε ουσιαστικά στην απελευθέρωση των Ιωάννινων.

Δείτε τον καιρό, καθώς και την πρόγνωση, για κάθε περιοχή της Εύβοιας ξεχωριστά

Καιρός »

 
Διαμονή στην Εύβοια     Πληροφορίες για την Εύβοια     Διάφορα
Ξενοδοχεία στην Εύβοια Χάρτης της Εύβοιας Δρομολόγια Πλοίων
Στούντιο & Διαμερίσματα Μοναστήρια - Εκκλησιές Μεταφορικά Μέσα
Βίλες στην Εύβοια Μουσεία στην Εύβοια Ενοικιαζόμενα Αυτοκίνητα
Camping Ιστορία της Εύβοιας Δραστηριότητες - Αθλήματα
Εστιατόρια / Ταβέρνες Χωριά της Εύβοιας Πρόγνωση Καιρού
Ουζερί - Μεζεδοπωλεία Αρχαιολογικοί Χώροι Χιλιομετρικές Αποστάσεις
Cafe Bar - Club Τοπικά Προιόντα Τράπεζες - ΑΤΜ