ΕΥΒΟΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

 
Allaroundevia.gr
   ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Περιοχή Στενής


Η πρώτη κατοίκηση της περιοχής της Στενής χάνεται στα βάθυ των αιώνων. Στην περιοχή της Χαλκούσας έχουν βρεθεί εργαλεία, καθώς και όπλα της Παλαιολιθικής και Νεολιθικής Εποχής. Επίσης, η σπηλιά της Βοϊδοκλέφτρας που βρίσκεται στο φαράγγι της Αγάλης, φαίνετε να είχε κατοικηθεί από ανθρώπους της Νεολιθικής Εποχής.

Κατά την διάρκεια των Αρχαίων Χρόνων, η περιοχή δεν παρουσίασε τίποτα αξιοσημείωτο. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στη Δίρφυ έγιναν οι γάμοι του Δία και της Ήρας. Αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι εις ανάμνηση των γάμων, πιθανόν να υπήρξε ναός της Δίρφυας Ήρας στη Δέλφη, την ψηλότερη κορυφή της Δίρφυς.

Η περιοχή άρχισε να ευημερεί κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους οπότε και χτίστηκαν αμέτρητα εκκλησάκια και ναοί, από τα οποία αρκετά σώζωνται ακόμη και σήμερα. Ανάμεσά τους ο Ι.Ν. της Υπαπαντής του Σωτήρος στους Καθενούς, ο Ι.Ν. της Κοίμησης της Θεοτόκου στους Στρόπωνες, ο Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής στη Λούτσα, ο Ι.Ν. της Παναγίας στο Θεολόγο και βέβαια ο ναός της Παναγίας της Χιλιαδούς.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η ευρύτερη περιοχή της Στενής ονομαζόταν Κλεισούρα. Ήταν ιδιαίτερα απρόσιτη και χρησιμοποιούταν ως λημέρι των κλεφτών και αρματωλών.

Δείτε τον καιρό, καθώς και την πρόγνωση, για κάθε περιοχή της Εύβοιας ξεχωριστά

Καιρός »

 
Διαμονή στην Εύβοια     Πληροφορίες για την Εύβοια     Διάφορα
Ξενοδοχεία στην Εύβοια Χάρτης της Εύβοιας Δρομολόγια Πλοίων
Στούντιο & Διαμερίσματα Μοναστήρια - Εκκλησιές Μεταφορικά Μέσα
Βίλες στην Εύβοια Μουσεία στην Εύβοια Ενοικιαζόμενα Αυτοκίνητα
Camping Ιστορία της Εύβοιας Δραστηριότητες - Αθλήματα
Εστιατόρια / Ταβέρνες Χωριά της Εύβοιας Πρόγνωση Καιρού
Ουζερί - Μεζεδοπωλεία Αρχαιολογικοί Χώροι Χιλιομετρικές Αποστάσεις
Cafe Bar - Club Τοπικά Προιόντα Τράπεζες - ΑΤΜ