ΕΥΒΟΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

 
Allaroundevia.gr
   - ΠΑΛΑΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣΤα παλιά βιομηχανικά κτίρια, εντοπίζονται στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, στη Χαλκίδα. Στα τέλη του 19ου αιώνα οι μικρές βιομηχανίες της περιοχής μεταφέρθηκαν στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, όπου υπήρχε άφθονο νερό από τις αρχαίες πηγές της Αρέθουσας. Σήμερα, οι πηγές έχουν στερέψει, και δεν υπάρχει τίποτα να δηλώνει την ύπαρξή τους. Ταυτόχρονα, η τοποθεσία ήταν ιδανική λόγω εύκολης πρόσβασης στη Βόρεια και Νότια Εύβοια αλλά και του λιμανιού του Αγίου Στεφάνου, το οποίο έδινε τη δυνατότητα μεταφοράς των εμπορευμάτων μέσω θαλάσσης.

Τα κτίρια που σώζονται σήμερα, βρίσκονται σε αχρηστία, ενώ κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια της πρώιμης βιομηχανικής εποχής (1900-1930). Όλα τα κτίρια είναι πετρόχτιστα και έχουν κηρυχθεί διατηρητέα.- ΚΤΙΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Το συγκρότημα κτιρίων Γεωργιάδη, βρίσκεται επί της οδού Αρεθούσης. Βρίσκεται σε περιφραγμένο οικόπεδο, συνολικής έκτασης 16 στρ. Το κεντρικό κτίριο χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και λειτούργησε ως το 1962, οπότε και το πήρε η Εθνική Τράπεζα. Το 2004 πέρασε στα χέρια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας όπου και παραμένει έως σήμερα. Το εργοστάσιο παρήγαγε πυρηνέλαιο και σαπούνι και δευτερευόντως πάγο. Το συγκρότημα είναι πετρόχτιστο και αποτελείται από πολλά ενωμένα κτίρια, ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Σήμερα, το κτιριακό συγκρότημα είναι εγκαταλελειμμένο και δεν διαθέτει στέγες λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το 1993.


- ΑΡΕΘΟΥΣΑ

Σε οικόπεδο 7,5 στρεμμάτων βρίσκεται το υπέροχο κτίριο της Αρέθουσας, το οποίο κτίστηκε το 1882 από τους αδερφούς Ζάχου από την Κάρυστο. Τα πρώτα χρόνια λειτούργησε ως οινοπνευματοποιείο, αλλά λόγω μη καλής συγκομιδής λόγω αρρώστιων στους αμπελώνες, το εργοστάσιο αναγκάστηκε να κλείσει. Μετά την κατοχή από τους Γερμανούς, το εργοστάσιο αγοράστηκε από την «Οινοπνευματοποιεία Πειραιώς» και ξαναλειτούργησε ως και το 1980, οπότε και έκλεισε οριστικά. Εδώ είχαν φιλοξενηθεί πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία το 1924, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής, είχε μετατραπεί σε στάβλο των κατακτητών. Το κτίριο ανήκει στη νομαρχία Εύβοιας και προορίζεται να μετατραπεί και να φιλοξενηθεί το Διαχρονικό Μουσείο Εύβοιας.


- ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΙΚΟ

Στη γωνία των οδών Ωρίωνος και Χατζοπούλου, απομακρυσμένο από τα υπόλοιπα βιομηχανικά κτίρια, βρίσκεται το κτίριο του μακαρονάδικου "Σιτώ". Λειτούργησε ως αλευρόμυλος και εργοστάσιο μακαρονοποιείας. Είναι κτισμένο γύρω στο 1940, σε έκταση 1200 τ.μ., ενώ η λειτουργία έχει σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια. Το κτίριο στέκει σε καλή κατάσταση.Παλιά Εργοστάσια Χαλκίδας-Αρεθούσα Παλιά Εργοστάσια Χαλκίδας-Μακαρονάδικο Παλιά Εργοστάσια Χαλκίδας-Γεωργιάδης


Μακαρονάδικο
38.461116, 23.598783
Αρεθούσα
38.457672, 23.610628
Γεωργιάδης
38.456302, 23.611671
 
Διαμονή στην Εύβοια     Πληροφορίες για την Εύβοια     Διάφορα
Ξενοδοχεία στην Εύβοια Χάρτης της Εύβοιας Δρομολόγια Πλοίων
Στούντιο & Διαμερίσματα Μοναστήρια - Εκκλησιές Μεταφορικά Μέσα
Βίλες στην Εύβοια Μουσεία στην Εύβοια Ενοικιαζόμενα Αυτοκίνητα
Camping Ιστορία της Εύβοιας Δραστηριότητες - Αθλήματα
Εστιατόρια / Ταβέρνες Χωριά της Εύβοιας Πρόγνωση Καιρού
Ουζερί - Μεζεδοπωλεία Αρχαιολογικοί Χώροι Χιλιομετρικές Αποστάσεις
Cafe Bar - Club Τοπικά Προιόντα Τράπεζες - ΑΤΜ