ΕΥΒΟΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

 
Allaroundevia.gr
   - ΕΡΙΑΤα Έρια βρίσκονται κοντά στους Καθενούς, του δήμου της Δίρφυς, στη κεντρική Εύβοια. Πρόκειται για ένα τόπο μοναδικής φυσικής ομορφιάς με τρεχούμενα νερά, ποτάμι και καταρράκτες, κάτω από την σκιά πλατανόδασους.

Η ονομασία Έρια, σύμφωνα με μια εκδοχή, προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη έρια (μαλλιά) των προβάτων και των αιγών τα οποία έπλεναν εδώ. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, στο μοναστήρι που λειτουργούσε εδώ, χειροτονούνταν ιερείς ή ότι ήταν σχολή ιερέων. Από τη λέξη ιερείς, μετά από αλλοιώσεις, έμεινε η ονομασία Έρια.

Στην είσοδο βρίσκεται το βυζαντινό εκκλησάκι της Θεοτόκου της Μονομερίτισσας Υπαπαντής. Το εκκλησάκι φημολογείται ότι χτίστηκε τον 11ο αιώνα, αλλά το πιο πιθανό είναι να χτίστηκε τον 13ο αιώνα από την Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, Θεοδώρα. Οι τοιχογραφίες στο ναό έγιναν το 1637 σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στο αριστερό άκρο της γενέτειρας αψίδας. Τέλος, τα αρχαία που έχουν βρεθεί σε κοντινές περιοχές ενισχύουν την άποψη ότι στην περιοχή υπήρχε είτε αρχαίος ναός, είτε υδραγωγείο.

Ερια, Εύβοια Ερια, Εύβοια Ερια, Εύβοια
Πως θα φτάσετε Από Χαλκίδα κατευθυνθείτε προς βόρεια Εύβοια και στη Νέα Αρτάκη στρίψτε δεξιά προς Στενή. Πριν φτάσετε στους Καθενούς στρίβετε αριστερά. Μετά από 2 χλμ, περίπου, θα φτάσετε στα Έρια. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος.


38.572032,23.746844
 
Διαμονή στην Εύβοια     Πληροφορίες για την Εύβοια     Διάφορα
Ξενοδοχεία στην Εύβοια Χάρτης της Εύβοιας Δρομολόγια Πλοίων
Στούντιο & Διαμερίσματα Μοναστήρια - Εκκλησιές Μεταφορικά Μέσα
Βίλες στην Εύβοια Μουσεία στην Εύβοια Ενοικιαζόμενα Αυτοκίνητα
Camping Ιστορία της Εύβοιας Δραστηριότητες - Αθλήματα
Εστιατόρια / Ταβέρνες Χωριά της Εύβοιας Πρόγνωση Καιρού
Ουζερί - Μεζεδοπωλεία Αρχαιολογικοί Χώροι Χιλιομετρικές Αποστάσεις
Cafe Bar - Club Τοπικά Προιόντα Τράπεζες - ΑΤΜ