ΕΥΒΟΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

 
Allaroundevia.gr
   - ΠΑΛΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣΗ παλιά γέφυρα της Χαλκίδας, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Η γέφυρα Νεγκροπόντε (Μαύρη Γέφυρα), όπως την έλεγαν οι Βενετσιάνοι, είναι χτισμένη στο στενότερο σημείο του πορθμού του Ευρίπου. Εδώ είναι που κορυφώνεται το πασίγνωστο παλιρροϊκό φαινόμενο, με τα νερά να αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες. Η ταχύτητα του ρεύματος είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να φτάσει τα 12 χλμ/ώρα.

Η πρώτη γέφυρα στο σημείο αυτό, φτιάχτηκε από τον Ιουστινιανό το 540 μ.Χ. Αυτή η γέφυρα παρέμεινε μέχρι το 1854 οπότε και επί πρωθυπουργίας Μαυροκορδάτου, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί μια πιο σύγχρονη, και κινητή γέφυρα. Τα έργα τελείωσαν το 1858, και η γέφυρα εγκαινιάστηκε από τον Βασιλιά Όθωνα. Το 1896 αντικαταστήθηκε από μία περιστροφική γέφυρα ενώ το 1962 κατασκευάστηκε η γέφυρα με τη σημερινή της μορφή. Το 1992 η γέφυρα, υπέστη γενική επισκευή ώστε να βρεθεί στη σημερινή της κατάσταση. Από την γέφυρα του 1962 παρέμεινε μόνο ο σκελετός της.

Κάθε βράδυ, η γέφυρα ανοίγει ώστε να περάσουν τα πλοία. Η γέφυρα παραμένει ανοιχτή για μία ώρα περίπου. Το "δίπλωμα" της γέφυρας, σε συνδυασμό με τα πλοία που "κορνάρουν", καθιστούν το θέαμα μοναδικό.

Παλιά Γέφυρα Χαλκίδας Παλιά Γέφυρα Χαλκίδας Παλιά Γέφυρα Χαλκίδας
Πως θα φτάσετε Η παλιά γέφυρα της Χαλκίδας βρίσκετε στο κέντρο της πόλης, στην αρχή του παραλιακού πεζόδρομου.


38.462763, 23.589406
 
Διαμονή στην Εύβοια     Πληροφορίες για την Εύβοια     Διάφορα
Ξενοδοχεία στην Εύβοια Χάρτης της Εύβοιας Δρομολόγια Πλοίων
Στούντιο & Διαμερίσματα Μοναστήρια - Εκκλησιές Μεταφορικά Μέσα
Βίλες στην Εύβοια Μουσεία στην Εύβοια Ενοικιαζόμενα Αυτοκίνητα
Camping Ιστορία της Εύβοιας Δραστηριότητες - Αθλήματα
Εστιατόρια / Ταβέρνες Χωριά της Εύβοιας Πρόγνωση Καιρού
Ουζερί - Μεζεδοπωλεία Αρχαιολογικοί Χώροι Χιλιομετρικές Αποστάσεις
Cafe Bar - Club Τοπικά Προιόντα Τράπεζες - ΑΤΜ