ΕΥΒΟΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

 
Allaroundevia.gr
   - ΟΡΟΣ ΟΧΗΤο όρος Όχη βρίσκεται πάνω από την Κάρυστο, στη νότια Εύβοια. Η ψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας στα 1399 μέτρα. Κοντά στην κορυφή του βρίσκεται και το ομώνυμο εκκλησάκι. Εδώ βρίσκονται το Δρακόσπιτο, ο καστανόλογγος και τα ρωμαϊκά λατομεία.

Η προέλευση του ονόματος του όρους, πιθανόν να προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με τον μύθο η Ήρα καθόταν στο βουνό, όπου και την είδε ο Δίας. Έβαλε σαν σκοπό να την κατακτήσει, οπότε και μεταμορφώθηκε σε κούκο. Τρεμάμενος από το κρύο, πλησίασε την Ήρα, η οποία μόλις τον είδε, τον έβαλε στο στήθος της να ζεσταθεί. Τότε ο Δίας, πήρε την κανονική του μορφή και προσπάθησε να την κάνει δική του. Αυτή όμως, αρνήθηκε και έφυγε. Σαν συνέχεια του μύθου η Ήρα κατέφυγε στην Δίρφυ όπου την έφτασε ο Δίας και της έκανε πρόταση γάμου για να την κερδίσει.

Το όρος διαθέτει πυκνό δίκτυο περιπατητικών μονοπατιών όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τους μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και τις αρχαιολογικές θέσεις και μνημεία που υπάρχουν στο βουνό. Το βασικό μονοπάτι ξεκινάει από τους Μύλους. Μετά από 45' θα φτάσετε στα ρωμαϊκά λατομεία. Συνεχίζετε το μονοπάτι για 1 ώρα και 30' και θα βρείτε το καταφύγιο της Όχης. Το μονοπάτι συνεχίζει ως την κορυφή της Όχης. Από το καταφύγιο θέλετε 2 ώρες και 30' για την κορυφή. Στη διαδρομή μπορείτε να θαυμάσετε το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και το Δρακόσπιτο, το καλύτερα διατηρημένο μεγαλιθικό κτίσμα της Εύβοιας.

Στη νότια πλευρά του όρους, εκτείνεται και ο Καστανόλογγος, δάσος με υπεραιωνόβιες καστανιές. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το καταφύγιο. Το έδαφος για να περιηγηθείτε στο δάσος είναι σχετικά δύσβατο και κακοτράχαλο, αλλά αν αποφασίσετε να το ακολουθήσετε θα ανταμειφθείτε από τις εικόνες που θα αντικρίσετε.

Όρος Όχη, Εύβοια Όρος Όχη, Εύβοια Όρος Όχη, Εύβοια
Πως θα φτάσετε Στο καταφύγιο της Όχης μπορείτε να φτάσετε οδικώς. Από την Κάρυστο κινηθείτε ανατολικά προς Μετόχι-Πλατανιστό. Περνάτε το Μετόχι και 5,5 χλμ μετά, στρίβετε αριστερά στον τσιμεντένιο δρόμο που υπάρχει. Στη διχάλα που θα συναντήσετε, ακολουθείτε τον δεξί χωματόδρομο για το καταφύγιο της Όχης. Ο δρόμος είναι βατός, με ελάχιστα νεροφαγώματα όπου ξεπερνιούνται εύκολα, με λίγη υπομονή. Μετά από 8 χλμ περίπου, φτάνετε στο καταφύγιο.


38.051572,24.466960
 
Διαμονή στην Εύβοια     Πληροφορίες για την Εύβοια     Διάφορα
Ξενοδοχεία στην Εύβοια Χάρτης της Εύβοιας Δρομολόγια Πλοίων
Στούντιο & Διαμερίσματα Μοναστήρια - Εκκλησιές Μεταφορικά Μέσα
Βίλες στην Εύβοια Μουσεία στην Εύβοια Ενοικιαζόμενα Αυτοκίνητα
Camping Ιστορία της Εύβοιας Δραστηριότητες - Αθλήματα
Εστιατόρια / Ταβέρνες Χωριά της Εύβοιας Πρόγνωση Καιρού
Ουζερί - Μεζεδοπωλεία Αρχαιολογικοί Χώροι Χιλιομετρικές Αποστάσεις
Cafe Bar - Club Τοπικά Προιόντα Τράπεζες - ΑΤΜ