Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ιστορία της Εύβοιας


ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

Λέλα Καραγιάννη

Η Λέλα Καραγιάννη υπήρξε ηρωίδα της αντίστασης κατά των Γερμανών την περίοδο της Κατοχής. Ήταν γεννημένη στη Λίμνη Ευβοίας το 1898 και ήταν κόρη του Αθανάσιου Μινόπουλου και της Σοφίας Μπούμπουλη. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της το πέρασε στην Αθήνα όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον φαρμακέμπορο Νικόλαο Καραγιάννη. Με τον Νικόλαο απέκτησαν επτά παιδιά.

Η δράση της Λέλας Καραγιάννη ξεκινάει με τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Η Λέλα, μαζί με τα μεγαλύτερα παιδιά της κατατάσσονται στον Ερυθρό Σταυρό και βοηθάνε τους τραυματίες από το μέτωπο. Με την κατάληψη της Ελλάδος από τους Γερμανούς, οργανώνει μια μικρή ομάδα αντίστασης, η οποία αρχικά αποτελείται από τον άντρα της, τα μεγαλύτερα παιδιά της και μερικούς φίλους πατριώτες. Με κέντρο το σπίτι της στην οδό Φυλής και το φαρμακείο του άντρα της στην οδό Πατησίων, οργανώνει δίκτυο απόκρυψης, περίθαλψης και φυγάδευσης ελλήνων στρατιωτών αλλά και συμμάχων, ενώ νοίκιαζε και άλλα τρία σπίτια για να τους κρύβει.

Αργότερα, και ενώ το δίκτυο που είχε στήσει επεκτεινόταν, συγκροτεί την οργάνωση "Μπουμπουλίνα" η οποία είχε σαν σκοπό την κατασκοπία και την δολιοφθορά. Η δράση της οργάνωσης ήταν αρκετά έντονη, με αποτέλεσμα να βυθιστούν πολλά πλοία, να καούν αποθήκες με αποθέματα βενζίνης και πυρομαχικών, ενώ σημείωσε και πολλές επιτυχίες, όπως την ανατίναξη του αεροδρομίου στο Τατόι και αποδράσεις αιχμαλώτων από το στρατόπεδο Αγγλων αιχμαλώτων στη Κοκκινιά. Για την φυγάδευση των τελευταίων, αγόρασε καίκι, που με καπετάνιο τον Ηλία Χρυσίνη, τους μετέφερε στην Αίγυπτο. Σε λίγο καιρό τα καϊκια έγιναν τρία με καπετάνιους τον Κρητικό Μαμαλάκη και τον Καπετάν Γιαννούλο.

Στις 11 Ιουλίου 1944 συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς, μαζί με τα πέντε από τα εφτά παιδιά της. Την οδήγησαν στο κτίριο της οδού Μέρλιν, όπου την βασάνισαν για να ομολογήσει τη δράση της αλλά και τους συνεργάτες της. Παρ' όλα τα πρωτοφανή βασανιστήρια στα οποία την επέβαλλαν, δεν υπέκυψε ποτέ. Το χάραμα της 8ης Σεπτεμβρίου 1944 οδηγήθηκε μαζί με άλλους πατριώτες στο Δαφνί, όπου εκτελέστηκε ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο, εμψυχώνοντας ως την τελευταία στιγμή τους συντρόφους της.Οικία Λέλας Καραγιάννης

Οικία Λέλας ΚαραγιάννηΗ οικία της Λέλας Καραγιάννη, που χρησιμοποιήθηκε σαν αρχηγείο της οργάνωσης "Μπουμπουλίνα", βρίσκεται στην συμβολή των οδών Λέλεας Καραγιάννη 1 και Σταυροπούλου στην Αθήνα, κοντά στη πλατεία Αμερικής. Η οικία, που κατασκευάστηκε το 1923, ανήκει σήμερα στο Δήμο Αθηναίων και έχει κηρυχθεί από το 1995 ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Έχει τοποθετηθεί μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα στην πρόσοψη της οικίας που αναγράφει:

"Σ' αυτό το σπίτι έζησε και το χρησιμοποίησε σαν αρχηγείο της η ηρωίδα της Κατοχής Λέλα Καραγιάννη, "Μπουμπουλίνα". Εκτελέστηκε στις 8.9.1944. Τιμής Ένεκεν, ο Δήμος Αθηναίων, 8-9-1987"