Αρχαία Χρόνια
Το Μαρμάρι βρίσκεται στη νότια Εύβοια, κοντά στη Κάρυστο. Κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστό χάρη στα λατομεία μαρμάρου που υπήρχαν στη περιοχή. Χάρη στα λατομεία πήρε το όνομά του.
Η περιοχή κατοικήθηκε από τους Ομηρικούς Χρόνους και ονομαζόταν Χαρχάπολις, αλλά η μεγάλη ακμή του ήρθε από τα Κλασικά Χρόνια έως και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, όταν και εκμεταλεύτηκαν τα λατομεία της περιοχής. Η περιοχή ήταν γνωστή για τη δημοφιλή Καρύστια Λίθο, η οποία αποστέλλονταν σε όλο το τότε γνωστό κόσμο. Σύμφωνα με τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα, στο Μαρμάρι υπήρχε αρχαίος ναός προς τιμή του Μαρμάριου Απόλλωνα. Από το λιμάνι του έφευγαν πλοία με μάρμαρα, από τα οποία κατασκευάζονταν μονοκόμματοι κίονες, γνωστοί ως "Καρύστιοι Κίονες" και στόλιζαν τα πιο λαμπρά και σπουδαία κτίρια της αρχαιότητας.

Ο κόλπος στο Μαρμάρι
Ρωμαϊκά και Βυζαντινά Χρόνια
Κατά τη διάρκεια των Βυζαντινών Χρόνων και του Μεσαίωνα, ακολούθησε τη μοίρα της υπόλοιπης Εύβοιας. Το Μαρμάρι καταστράφηκε ολοκληρωτικά από την τουρκική αρμάδα που έπλεε για την κατάληψη της Χαλκίδας, το 1470.
Νεότερα Χρόνια
Στην περιοχή δόθηκαν αρκετές κρίσιμες μάχες κατά την Ελληνική Επανάσταση. Ο Γάλλος Φαβιέρος έδωσε μάχη στη θέση Λυκόρεμα, ενώ και ο Νικόλαος Κριεζώτης με τον Βάσο Μαυροβουνιώτη πέτυχαν μεγάλη νίκη εναντίον του Ομέρε της Καρύστου, αναγκάζοντάς τον να καταφύγει στο κάστρο της Καρύστου. Το Μαρμάρι παραδόθηκε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος μαζί με την υπόλοιπη Εύβοια τον Μάρτη του 1830.