Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αγία Αννα - Αγκάλη


ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ - ΑΓΚΑΛΗ

Η Αγία Αννα είναι ένα παραδοσιακό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά με υπέροχη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος, στη βόρεια Εύβοια. Η περιοχή που είναι χτισμένο είναι καταπράσινη, με πεύκα, ελαιώνες και πλατάνια. Το όνομα το πήρε από τη θαυματουργή εικόνα που βρέθηκε μετά από όραμα γυναίκας, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, και φυλάσσεται σήμερα στην εκκλησία της Αγίας Αννας. Το χωριό της Αγίας Αννας είναι γνωστό για το Βωμολοχικό Καρναβάλι που λαμβάνει χώρα κάθε Καθαρή Δευτέρα. Ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί τοπικούς μεζέδες και να πιει άφθονο κρασί, ενώ ακούει βωμολοχικά τραγούδια γεμάτα αισχρολογίες και βρισιές.

Επίνειο της Αγίας Αννας είναι ο οικισμός της Αγκάλης. Ο οικισμός ονομάζεται και Αγιος Βασίλης, χάρη στο ξωκλήσι που υπάρχει κοντά στον οικισμό. Πρόκειται για έναν οικισμό με μεγάλη τουριστική κίνηση και αγαπημένος προορισμός πολλών παραθεριστών, κυρίως κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Η απέραντη αμμουδερή παραλία συνολικού μήκους 4,5 χλμ με τα γαλανά νερά του Αιγαίου, σε συνδυασμό με τα υπέροχα ταβερνάκια συνθέτουν την όμορφη εικόνα της Αγκάλης.

Η παραλία της Αγκάλης είναι με χοντρή άμμο και βότσαλο, ενώ ο προσανατολισμός της είναι βορειοανατολικός.
ΧΑΡΤΗΣ
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Οι παραλίες που βρίσκονται κοντά στη περιοχή είναι όλες από την πλευρά του Αιγαίου. Άγριες σε ομορφιά, είτε απέραντες παραλίες, είτε απάνεμοι κολπίσκοι. Εδώ θα βρείτε την Κρύα Βρύση με την απέραντη αμμουδιά της, αλλά και την γραφική Σκίτσα.

ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΩΣΟΥ

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου βρίσκεται στο Προκόπι, του δήμου Κηρέως, στη βόρεια Εύβοια. Χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου κάθε χρόνο και προσεύχονται στη χάρη του. Το σκήνωμα το μετέφεραν πρόσφυγες από το Προκόπι της Μικράς Ασίας, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών, το 1924. Το 1930 άρχισε να χτίζεται ναός με σκοπό να φιλοξενήσει...

ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΣ ΚΗΡΕΑ

Το πλατανόδασος του Κηρέα, πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα μέρη στην Ελλάδα. Δάσος, κυρίως από πλατάνια, αλλά και από άλλα υδρόφιλα φυτά, που εκτείνεται παράλληλα με τον ποταμό Κηρέα και βρίσκεται στο δήμο Κηρέως, στην βόρεια Εύβοια. Ο ποταμός Κηρέας πηγάζει από τα όρη Φτερίτσα, Πυξαριά, Μαυροβούνι, Καντήλι και ρέοντας διαμέσου της πεδιάδας του Προκοπίου και του λεκανοπεδίου του Μαντουδίου, συναντά...