Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αρχαιολογικοί Χώροι Εύβοιας


ΑΙΔΗΨΟΣ

Η Αιδηψός είναι χωριό και βρίσκεται στη βόρεια Εύβοια. Είναι ιδιαιτέρως γνωστή για το επίνειό της, τα Λουτρά Αιδηψού, όπου βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά. Τα Λουτρά Αιδηψού είναι μια κωμόπολη με δικό της λιμάνι που συνδέεται ακτοπλοϊκά με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο πληθυσμός της είναι περίπου 2500 κάτοικοι.

Σύμφωνα με τη μυθολογία μας, για να ξεκουράζεται και να γιατρεύεται ο Ηρακλής κατά τη διάρκεια των άθλων του, η θεά Αθηνά ζήτησε από τον Ήφαιστο να φέρει στην επιφάνεια της Γης νερά θερμά. Ο Ήφαιστος χτύπησε το σφυρί του στα έγκατα της Γης και ξεπήδησαν τα θερμά ιαματικά νερά. Πρώτοι κάτοικια της περιοχής ήταν οι μυθικοί ΚουρήτεςΤα Λουτρά Αιδηψού είναι ίσως ο αρχαιότερος τουριστικός προορισμός του κόσμου. Ήδη, από τον 5ο αιώνα π.Χ. εκμεταλλεύτηκαν, και άνθρωποι από όλον τον τότε γνωστό κόσμο έρχονταν εδώ.

Ακόμα και σήμερα, τα Λουτρά Αιδηψού, αποτελούν πόλο έλξης πολλών παραθεριστών, όλες τις εποχές του χρόνου. Η περιοχή δεν έχει να προσφέρει μόνο τα ιαματικά λουτρά, αλλά και υπέροχες αμμουδερές παραλίες καθώς και υπέροχες ορεινές διαδρομές στο Τελέθριο Όρος. Στα Λουτρά Αιδηψού μπορείτε να θαυμάσετε το ανακατασκευασμένο Θέρμαι Σύλλα, ξενοδοχειακό συγκρότημα του περασμένου αιώνα, τη σπηλιά του Σύλλα, την αρχαιολογική συλλογή Αιδηψού που στεγάζεται στον ημιώροφο του Υδροθεραπευτηρίου του ΕΟΤ, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε τη μικρή βουλή, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με βάθρο στο δημοτικό πάρκο Αιδηψού, όπου αναλύονται επίκαιρα πολιτικά και όχι μόνο ζητήματα από τους τουρίστες και τους κατοίκους της Αιδηψού.

Κατά το παρελθόν, μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες έχουν κάνει μπάνια εδώ. Ανάμεσα σε αυτούς ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η γνωστή ηθοποιός Γκρέτα Γκάρμπο, η Μαρία Κάλλας και πολλοί άλλοι.
ΧΑΡΤΗΣ
ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΗΛΙΩΝ

Η μονή του Αγίου Γεωργίου Ηλίων βρίσκεται στο δήμο Αιδηψού, στην βόρεια Εύβοια. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Τελέθριο με πανοραμική θέα. Πρόκειται για γυναικεία μονή. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη μονή 10 μοναχές. Η μονή ήταν αντρική για αρκετούς αιώνες, ως το 1970 που μετατράπηκε σε γυναικεία. Στη μονή φυλάσσονται τα τίμια λείψανα των Αγίων Γεωργίου, Μαρίνης, Μάμαντος και Κυριακής. Η ακριβής χρονολογία κατασκευής της μονής...

ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΟΥΣ

Η μονή της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου βρίσκεται στο δήμο Αιδηψού, στη βόρεια Εύβοια. Είναι χτισμένη στον παλιό οικισμό του Ταξιάρχη, ανάμεσα στις Ροβιές και στα Ήλια, στους πρόποδες του όρους Τελέθριο με θέα στη θάλασσα. Πρόκειται για μια, σχετικά, νέα γυναικεία μονή. Εκτός από την εκκλησία της Οσίας Ειρήνης, υπάρχει και το παρεκκλήσι του Οσίου Ονουφρίου του ασκητού και του Αγίου Ιώβ του πολυάθλου με...