Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αρχαιολογικοί Χώροι Εύβοιας


ΠΕΥΚΙ

Το Πευκί είναι το επίνειο του Αρτεμισίου, στη βόρεια Εύβοια. Το Αρτεμίσιο ήταν γνωστό από την ναυμαχία που είχε λάβει εδώ κατά τους Περσικούς Πολέμους στην αρχαιότητα.

Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο θέρετρο με αξιόλογη τουριστική κίνηση. Συνδυάζει αρμονικά τη καταγάλανη θάλασσα με το πευκοδάσος στο οποίο είναι χτισμένος ο οικισμός και στο οποίο χρωστάει το όνομά του. Η παραλία του οικισμού, συνολικού μήκους σχεδόν 4 χλμ παρουσιάζει ποικιλιομορφία, όπου υπάρχουν σημεία με άμμο και άλλα σημεία με βότσαλο. Διαθέτει μεγάλη τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, γκαρσονιέρες και studios, τα οποία γεμίζουν από παραθεριστές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, καθώς και πληθώρα εστιατορίων και ψαροταβέρνων. Το Πευκί διαθέτει μεγάλη παραλία, με άμμο και βοτσαλάκι, ενώ τα νερά είναι ρηχά. Ο προσανατολισμός της παραλίας είναι βορειοδυτικός.
ΧΑΡΤΗΣ
ΑΣΜΗΝΙ

Ο οικισμός Ασμήνι βρίσκεται στη βόρεια Εύβοια, 2 χλμ δυτικά από το Πευκί. Πρόκειται για μικρό παραθαλάσσιο οικισμό με πανέμορφη παραλία.

ΠΥΡΓΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗ

Ο Πύργος Δροσίνη ή Πύργος Γουβών, βρίσκεται στις Γούβες, σε ένα χωριό κοντά στο Αρτεμήσιο, στη βόρεια Εύβοια. Πρόκειται για κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα, ενετικής αρχιτεκτονικής, χτισμένο σε ύψωμα όπου δεσπόζει σε όλη την περιοχή. Ο πύργος κατασκευάστηκε από τον τότε ιδιοκτήτη της περιοχής, Ιμπαήμ Αγά. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, ο πύργος πουλήθηκε στους Αλέξανδρο Θεσύλλα και Βαπτιστή Δρόσο, οι...

ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΡΙ

Βρίσκεται κοντά στο Πευκί, στη βόρεια Εύβοια. Πρόκειται για μια όμορφη παραλία με άμμο και λεπτό βοτσαλάκι, όπου τα πεύκα βρίσκονται δίπλα στο κύμα.

ΛΙΑΝΗ ΑΜΜΟΣ

Πρόκειται για μια απόμερη παραλία με βότσαλο και άγρια νερά, στο βορειότερο τμήμα της Εύβοιας. Η πρόσβαση γίνεται από χωματόδρομο