Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ιστορικά Αξιοθέατα


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ / ΔΡΑΚΟΣΠΙΤΑ

Το πιο μυστηριώδες μνημείο της Εύβοιας. Τα δρακόσπιτα τα συναντάει κανείς κυρίως στην Νότια Εύβοια, αλλά και στην κεντρική. Πρόκειται για μεγαλιθικές κατασκευές και έχουν ανακαλυφθεί γύρω στα 20 με 30. Η λαϊκή φαντασία τα βάφτισε δρακόσπιτα γιατί λόγω μεγέθους και τοποθεσίας που είναι χτισμένα, θα μπορούσαν να κατοικούνται από δράκους, και όχι από ανθρώπους. Αλλωστε, κοινό γνώρισμα σε όλα τα δρακόσπιτα, είναι η απόκρημνη και εποπτική θέση που είναι χτισμένα.

Η λειτουργία και ο χρόνος κατασκευής τους μας είναι άγνωστα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή ήταν ιεροί οίκοι αφιερωμένοι στον Δία και την Ήρα και κατασκευασμένα τον 7ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ.. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι σύμφωνα με κάποιες άλλες απόψεις ήταν φυλάκια, καταφύγια λατόμων ή και αποθήκες. Επίσης, άγνωστοι παραμένουν και οι κατασκευαστές αυτών των μεγαλιθικών μνημείων. Σύμφωνα με μια εκδοχή ήταν οι Κάρες, ορεινός λαός της Ανατολής ή με μια άλλη εκδοχή, οι Δρύοπες, μυθικός λαός της Καρυστίας. Το 1959 έλαβε μέρος αρχαιολογική σκαπάνη από τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης Νικόλαο Μουτσόπουλο. Στο εσωτερικό βρέθηκαν πολλά αγγεία που χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ. Επίσης, στον εξωτερικό χώρο βρέθηκαν υπολείμματα ζώων, κατάλοιπα θυσίας.



Το πιο γνωστό, πιο καλοδιατηρημένο και πιο εντυπωσιακό δρακόσπιτο, είναι αυτό που βρίσκεται στην κορυφή της Όχης, στην περιοχή της Καρύστου. Είναι φτιαγμένο από πέτρες που έχουν ξηλωθεί από την γύρω περιοχή, έχουν πελεκηθεί και έχουν ταιριαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε δεν έχει τοποθετηθεί κανένα είδος συνδετικού υλικού. Οι διαστάσεις του είναι 12Χ7 μέτρα. Αλλα γνωστά δρακόσπιτα είναι τα δρακόσπιτα πάνω από τα Στύρα. Πρόκειται για συγκρότημα με την ονομασία Πάλλη Λάκκα Δραγκό και οι διαστάσεις τους είναι 12Χ6 τα δύο μεγάλα, ενώ το μικρό 6Χ6.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο τρόπος κατασκευής τους. Πρόκειται για τεράστιες πέτρες, τοποθετημένες έτσι, ώστε να μην χρειάζεται κανένα είδος συνδετικού υλικού. Κυρίως, όμως, εντύπωση προκαλεί η στέγη τους. Η στέγη τους είναι κατασκευασμένη σύμφωνα με το εκφορικό σύστημα. Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, μεγάλες βαριές πλάκες συγκλίνουν, τοποθετημένες σε στρώσεις από τους δύο αντικρινούς τοίχους. Η κάθε στρώση εξέχει λίγο περισσότερο από την από κάτω της με συνέπεια τη δημιουργία πυραμιδωτής στέγης. Επίσης, στο εσωτερικό των δρακόσπιτων έχουν σωθεί και λίθινες πέτρες, οι οποίες εξέχουν επίτηδες από τον τοίχο, με σκοπό τη δημιουργία ραφιών. Τέλος, στο Δρακόσπιτο στην Όχη, έχουν σωθεί και παράθυρα.




ΧΑΡΤΗΣ
Πως θα φτάσετε

Από Κάρυστο συνεχίζετε προς Μετόχι. Περνάτε το Μετόχι και 5,5 χλμ μετά, στρίβετε αριστερά στον τσιμεντένιο δρόμο που υπάρχει. Στη διχάλα που θα συναντήσετε, ακολουθείτε τον δεξί χωματόδρομο για το καταφύγιο της Όχης. Ο δρόμος είναι βατός, με ελάχιστα νεροφαγώματα όπου ξεπερνιούνται εύκολα, με λίγη υπομονή. Μετά από 8 χλμ περίπου, φτάνετε στο καταφύγιο. Το μονοπάτι για το δρακόσπιτο ξεκινάει από τα αριστερά του καταφυγίου, και διαρκεί περίπου 1 1/2 ώρα.

Είναι το πιο εύκολα προσβάσιμο Δρακόσπιτο στην Εύβοια, σε αρκετά καλή κατάσταση. Βρίσκεται στο πλάι του δρόμου Στύρα - Καρύστου, λίγο πριν τη διασταύρωση για Νιμπορειό, πάνω σε λοφίσκο.

Από Χαλκίδα, μόλις μπείτε στο χωριό των Στύρων, υπάρχει ταμπέλα για τα Δρακόσπιτα στα δεξιά. Μετά από 1 χλμ άσφαλτο, ο δρόμος γίνεται βατός χωματόδρομος για 3 περίπου χλμ. Αφήνετε το αμάξι στο πλάτωμα και συνεχίζετε με τα πόδια το ανηφορικό μονοπάτι για 5'.