Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ιστορικά Αξιοθέατα


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ / ΚΟΛΩΝΕΣ

Πάνω από την πόλη της Καρύστου, στη νότια Εύβοια, σε πλαγιά του όρους Όχη, βρίσκονται οι Κολώνες ή Κύλινδροι. Πρόκειται για το μοναδικό αρχαίο ρωμαϊκό λατομείο το οποίο σώζεται στη περιοχή, στο οποίο υπάρχουν ορισμένοι ημιτελείς κίονες.

Κατά την αρχαιότητα η περιοχή ήταν γνωστή για τα ορυχεία της, τα οποία έβγαζαν την περίφημη πέτρα της Καρύστου καθώς και για την κατασκευή μονόλιθων γιγαντιαίων κίονων, οι οποίοι κοσμούσαν ναούς της αρχαιότητας. Ακόμα και σήμερα, μπορεί κάποιος να θαυμάσει τους καρυστινούς κίονες στη βιβλιοθήκη του Ανδριανού, στο Μοναστηράκι Αθήνας. Ο Στράβων, ο αρχαίος γεωγράφος και ιστορικός, αναφέρεται στους περίφημους "καρυστινούς κίονες" ενώ η μεγάλη ανάπτυξη των ορυχείων ήταν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ιούλιου Καίσαρα και του Αύγουστου. Ο λόγος που εγκαταλείφθηκαν οι κίονες εδώ, δεν μας είναι γνωστός. Το πιο πιθανό είναι ότι τον 3ο αιώνα μ.Χ. υπήρξε στρατιωτικός συναγερμός, πιθανόν λόγω της πτώσης της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, με αποτέλεσμα να φύγει η ρωμαϊκή φρουρά και να σταματήσει η λειτουργία των λατομείων.

Σήμερα μπορεί κανείς να θαυμάσει ημιτελείς κίονες, ο μεγαλύτερος 12 μέτρα, καθώς και τα αυλάκια από όπου αποκόπηκαν αυτά τα γιγάντια μονολιθικά αριστουργήματα. Η τοποθεσία όπου βρίσκονται είναι μοναδική, με καταπληκτική θέα στον κόλπο και την πόλη της Καρύστου.
ΧΑΡΤΗΣ
Πως θα φτάσετε

Από την Κάρυστο, θα κατευθυνθείτε προς τους Μύλους. Στο τέλος του χωριού υπάρχει το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδόρων. Από εκεί ξεκινάει το μονοπάτι το οποίο είναι γύρω στα 40 λεπτά. Το μεγαλύτερο μέρος είναι σηματοδοτημένο. Χοντρικά οι κολώνες βρίσκονται ΒΑ της εκκλησίας. Από την εκκλησία συνεχίζεται ευθεία τον χωματόδρομο. Μετά από 200 μέτρα ακολουθείτε τον δεξί χωματόδρομο, περνάτε τη ρεματιά και ακολουθείτε το μονοπάτι.