Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ιστορικά Αξιοθέατα


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ / ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΗΡΟΠΟΛΗΣ

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ξηρόπολης εντοπίζεται στην παραλία Λευκαντί Βασιλικού, στην κεντρική Εύβοια. Στο λόφο της Ξηρόπολης, ο οποίος είναι τεχνητός, ανακαλύφθηκε αξιόλογος αρχαίος οικισμός μετά από ανασκαφές της Βρετανικής Σχολής Αθηνών από το 1964.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο οικισμός δημιουργήθηκε στο τέλος της Πρωτοελλαδικής Εποχής, περίπου στο 2100 π.Χ., και είχε αδιάλειπτη παρουσία ως και την Γεωμετρική Εποχή, περίπου το 700 π.Χ., οπότε και ο χώρος εγκαταλείφθηκε, πιθανόν λόγω του Λιλαντικού Πολέμου. Ιδιαίτερα σημαντική εποχή ήταν τον 12ο αιώνα π.Χ.. Όταν οι περισσότερες αιγαιακές θέσεις εγκαταλείπονται, ο οικισμός στο Λευκαντί αντί να συρρικνωθεί, ακμάζει.Σύμφωνα με τα ευρύματα, ανακαλύφθηκε ότι ο οικισμός δεχόταν εισαγωγές και επιρροές από πολλές περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως αντικείμενα που φανέρωσαν εμπορικές συναλλαγές με την Τρωάδα της Μικράς Ασίας και με νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σπάνιο εύρυμα είναι ένας αιγυπτιακός σκαραβαίος που δείχνει την υψηλή κοινωνική θέση του κατόχου του.

Οι ανασκαφές αποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι ζούσαν σε ευρύχωρες οικίες, ανάμεσα στις οποίες διακρίνονται και "μέγαρα" με μεγάλες διαστάσεις και ειδικούς χώρους αποθήκευσης, που πρέπει να άνηκαν σε μια ιεραρχημένη και καλά οργανωμένη κοινωνία.

Τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν εδώ, φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας και στο Εθνικό Αρχαιολογικό της Αθήνας.
ΧΑΡΤΗΣ
Πως θα φτάσετε

Η Ξηρόπολη βρίσκεται στην παραλία Λευκαντί Βασιλικού. Μόλις φτάσετε στην παραλία από το Βασιλικό, στρίβετε αριστερά και κινείστε παράλληλα με τη θάλασσα για 500 μέτρα περίπου. Υπάρχει μονοπάτι 5' στις παρυφές του λόφου, όπου και αφήνετε το όχημά σας. Ο χώρος είναι περιφραγμένος και κλειστός για το κοινό.