Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Πύργος Δροσίνη


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ / ΠΥΡΓΟΣ ΔΡΟΣΙΝΗ

Ο Πύργος Δροσίνη ή Πύργος Γουβών, βρίσκεται στις Γούβες, σε ένα χωριό κοντά στο Αρτεμήσιο, στη βόρεια Εύβοια. Πρόκειται για κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα, ενετικής αρχιτεκτονικής, χτισμένο σε ύψωμα όπου δεσπόζει σε όλη την περιοχή.

Ο πύργος κατασκευάστηκε από τον τότε ιδιοκτήτη της περιοχής, Ιμπαήμ Αγά. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, ο πύργος πουλήθηκε στους Αλέξανδρο Θεσύλλα και Βαπτιστή Δρόσο, οι οποίοι με τη σειρά τους τον πούλησαν στον Κωνσταντίνο Πετροκόκκινο, παππού του Γεώργιου Δροσίνη.

Σε αυτόν τον πύργο, πέρασε πολλά καλοκαίρια της ζωής του, ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης. Εδώ έγραψε αρκετά από τα ποιήματά του, όπως το "Μοιρολόι της Όμορφης" που μιλάει για την αγαπημένη του Ευμορφία Κόλλια. Η Μορφούλα ήταν μια απλή χωριατοπούλα, και ο πρώτος νεανικός έρωτας του ποιητή. Το ποίημα το έγραψε όταν έμαθε ότι την πάντρεψαν με το ζόρι με έναν ξυλέμπορο και ότι πέθανε από μαρασμό.

Σήμερα, ο πύργος ανήκει στον δήμο Αρτεμησίου και στις αίθουσές του εκτίθενται έργα λαϊκής τέχνης από την ευρύτερη περιοχή.
ΧΑΡΤΗΣ
Πως θα φτάσετε

Ο πύργος βρίσκεται στις Γούβες, στο κέντρο του χωριού. Για να φτάσετε στις Γούβες από Αρτεμήσιο, πρέπει να κινηθείτε ανατολικά, προς Ελληνικά και Βασιλικά. Η απόσταση είναι 3 χλμ περίπου.