Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μεσαιωνικά Αξιοθέατα


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ / ΔΥΟ ΠΥΡΓΟΙ

Βρίσκονται στην κεντρική Εύβοια, στο δήμο Ληλαντίων, ανάμεσα στα χωριά του Μύτικα και των Φύλλων. Πρόκειται για ενετικά κτίσματα, πιθανόν κατασκευασμένα τον 15ο αιώνα μ.Χ, και τα οποία σώζονται σε καλή κατάσταση. Είναι χτισμένα σε κορφή λόφου, όπου στους πρόποδές του κυλάει ο ποταμός Λήλαντας.

Σκοπός των πύργων ήταν ο έλεγχος του ποταμού και των νερών του, για την ύδρευση της Χαλκίδας, αλλά και το πότισμα του εύφορου κάμπου του ληλάντιου πεδίου. Επίσης, στους πύργους έβρισκαν καταφύγιο οι χωρικοί στις επιθέσεις ληστών και πειρατών. Εδώ έμενε και ο ποταμάρχης, ενετός αξιωματικός υπεύθυνος για τη φύλαξη των νερών του ποταμού.

Ο μεγαλύτερος πύργος είναι ο δυτικός και είναι διαστάσεων 7x7,5 μέτρων. Ο ανατολικός πύργος είναι διαστάσεων 6,10x6,10 μέτρων ενώ η είσοδός του είναι σε ύψος 6 μέτρων. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του πύργου αυτού είναι ότι και στις τέσσερεις πλευρές του, στο ψηλότερο σημείο έφερε κυκλικά ανοίγματα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι στα ανοίγματα ήταν τοποθετημένα ρολόγια, κάτι που καθιστά τον συγκεκριμένο πύργο, τον πρώτο πύργο-ρολόι στα βαλκάνια.
ΧΑΡΤΗΣ
Πως θα φτάσετε

Από Χαλκίδα, ακολουθείτε το δρόμο προς Νότια Εύβοια. Μετά από 4 χλμ, στο ύψος της Ν.Λαμψάκου, στρίβετε αριστερά προς Μύτικα-Φύλλα. Μόλις περάσετε το Μύτικα, και καθώς συνεχίζετε προς τα Φύλλα, θα δείτε τους Πύργους στα αριστερά σας.