Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Castello Rosso


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ / ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ

Πάνω από την πόλη της Καρύστου, στη νότια Εύβοια, βρίσκεται το σημαντικότερο μεσαιωνικό μνημείο της Εύβοιας και ένα από τα πιο σημαντικά της Ελλάδος, το κάστρο της Καρύστου. Το Castello Rosso ή Κοκκινόκαστρο βρίσκεται σε λόφο πάνω από του Μύλους. Χάρη στον όγκο του και στη θέση που είναι χτισμένο, δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή. Το μέρος που είναι χτισμένο έχει άφθονα πλατάνια πηγές και τρεχούμενα νερά, απαραίτητα για την επιβίωση του κάστρου σε περίπτωση πολιορκίας.

Το φρούριο χτίστηκε το 1030 μ.Χ. από Λομβαρδούς, αμέσως μετά την κατάληψη του νησιού από τους Φράγκους. Το κάστρο, λόγω των τεχνικών, αλλά και φυσικών του οχυρώσεων, ήταν απόρθητο. Ο πρώτος που κατάφερε να το εκπορθήσει ήταν ο ιππότης Λικάριο το 1276, για λογαριασμό των Βυζαντινών. Το 1295 όμως, το κατέλαβαν Καταλανοί, οι οποίοι το πούλησαν, μαζί με την πόλη της Καρύστου, στους Ενετούς. Όταν οι Τούρκοι, μετά την κατάληψη της Χαλκίδας το 1470 προωθήθηκαν στη Κάρυστο, οι Ενετοί το παρέδωσαν αμαχητί.

Η διπλή τοξωτή κεντρική πύλη του κάστρου είναι αθέατη εξωτερικά λόγω ενός χαμηλού τείχους που την προστατεύει. Στο κάστρο στέκονται ακόμα οι επάλξεις του δεύτερου εσωτερικού του κάστρου. Στο βάθος του κάστρου υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, όπου από κάτω του υπάρχει ακόμα η δεξαμενή με νερό, όπου χρησιμοποιούσαν σε κατάσταση πολιορκίας.
ΧΑΡΤΗΣ
Πως θα φτάσετε

Από την Κάρυστο, θα κατευθυνθείτε προς τους Μύλους. Θα περάσετε μέσα από το χωριό και θα ανέβετε προς το κάστρο. Υπάρχει χώρος στάθμευσης για το αυτοκίνητο στην είσοδο του κάστρου.