Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ριζόκαστρο


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ / ΡΙΖΟΚΑΣΤΡΟ

Το Ριζόκαστρο βρίσκεται στην Κεντρική Εύβοια, στη περιοχή του Αλιβερίου. Πρόκειται για φραγκικό κάστρο, του οποίου η ιστορία μας είναι άγνωστη. Μας είναι άγνωστο το πότε χτίστηκε και τι ρόλο έπαιξε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Τουρκοκρατίας. Το μόνο σχεδόν βέβαιο, είναι ότι κατά τη διάρκεια της εποχής του ιππότη Λικάριο, το κάστρο είχε πέσει στα χέρια του.

Είναι χτισμένο σε περίοπτη θέση, σε απόκρημνο λόφο, κοντά στο κόλπο του Αλιβερίου. Το κάστρο ήταν απόρθητο λόγω της ιδιαίτερα δύσβατης πρόσβασης από την ξηρά. Στο κάστρο σώζεται ολόκληρη η βόρεια πλευρά των τειχών ενώ μέσα στο χώρο του κάστρου βρίσκονται τα ερείπια ενός τετράπλευρου πύργου. Γύρω από το κάστρο υπάρχει ακόμα το υλικό από το κάστρο το οποίο κατέστρεψαν οι Τούρκοι κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, οι Έλληνες με αρχηγό τον Νικόλαο Κριεζώτη, χρησιμοποιούσαν το κάστρο ως φυλακές όπου τοποθετούσαν Τούρκους αιχμαλώτους. Το 1823, μετά τη μάχη του Αλιβερίου, οι Τούρκοι κατέλαβαν το κάστρο και απώθησαν τους Έλληνες. Για να μην ξαναχρησιμοποιηθεί το κάστρο στον Αγώνα, οι Τούρκοι κατέστρεψαν τα τείχη του κάστρου.
ΧΑΡΤΗΣ
Πως θα φτάσετε

Από το Αλιβέρι κινήστε προς το Μηλάκι. Μετά το Μηλάκι, και σε απόσταση 1 χλμ περίπου, βρίσκεται το Ριζόκαστρο. Η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δυνατή μόνο με όχημα 4Χ4 μέχρι ένα σημείο, οπότε θα συνεχίσετε στο μονοπάτι για περίπου 5'.

Αν δεν διαθέτετε όχημα 4Χ4 είτε σας αρέσει η πεζοπορία, το μονοπάτι ξεκινάει από τον δρόμο Μηλάκι-Αργυρό. Καθώς κινήστε στο δρόμο προς Αργυρό, μετά την είσοδο της ΑΓΕΤ στα δεξιά σας, στρίβετε αριστερά. Έχει άσφαλτο για λίγα μέτρα και μετά χωματόδρομο. Παρκάρετε όπου θέλετε και παίρνετε τον πρώτο χωματόδρομο στα δεξιά σας. Μετά από 40' περίπου λεπτά θα φτάσετε στο κάστρο. Η ανάβαση είναι σε ορισμένα σημεία δύσκολη, αλλά η θέα σας ανταμοίβει.