Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ριζόκαστρο


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ / ΡΙΖΟΚΑΣΤΡΟ

Το Ριζόκαστρο βρίσκεται στην Κεντρική Εύβοια, στη περιοχή του Αλιβερίου. Πρόκειται για φραγκικό κάστρο, του οποίου η ιστορία μας είναι άγνωστη. Μας είναι άγνωστο το πότε χτίστηκε και τι ρόλο έπαιξε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και της Τουρκοκρατίας.

Είναι χτισμένο σε περίοπτη θέση, σε απόκρημνο λόφο, κοντά στο κόλπο του Αλιβερίου. Το κάστρο ήταν απόρθητο λόγω της ιδιαίτερα δύσβατης πρόσβασης από την ξηρά. Στο κάστρο σώζεται ολόκληρη η βόρεια πλευρά των τειχών ενώ μέσα στο χώρο του κάστρου βρίσκονται τα ερείπια ενός τετράπλευρου πύργου και η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, οι Έλληνες με αρχηγό τον Νικόλαο Κριεζώτη, χρησιμοποιούσαν το κάστρο ως φυλακές όπου τοποθετούσαν Τούρκους αιχμαλώτους. Το 1823, μετά τη μάχη του Αλιβερίου, οι Τούρκοι κατέλαβαν το κάστρο και απώθησαν τους Έλληνες.ΧΑΡΤΗΣ
Πως θα φτάσετε
Από το Αλιβέρι κινήστε προς το Μηλάκι. Μετά το Μηλάκι, και σε απόσταση 1 χλμ περίπου, βρίσκεται το Ριζόκαστρο. Η πρόσβαση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δυνατή μόνο με όχημα 4Χ4.


Διαφήμηση
Διαφήμηση