Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Όρος Δίρφυς


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ / ΔΙΡΦΥΣ

Όρος που καταλαμβάνει σχεδόν όλη την κεντρική Εύβοια. Η ψηλότερη κορυφή του όρους είναι η Δέλφη, που βρίσκεται στα 1743 μέτρα υψόμετρο. Η δυτική πλευρά του όρους είναι καταπράσινη με έλατα, οξιές, καρυδιές και καστανιές, τρεχούμενα νερά και πηγές. Σε αντίθεση η ανατολική πλευρά, η πλευρά που βλέπει Αιγαίο, είναι κακοτράχαλη με χαμηλή βλάστηση και χωρίς φυσικές πηγές. Στη Δίρφυ έχουν τις πηγές τους τα δύο μεγαλύτερα ποτάμια της Εύβοιας, ο Λήλας και ο Μεσσάπιος.

Σύμφωνα με τη μυθολογία μας, στην κορυφή του όρους είχε τελεστεί ο γάμος του Δία με την Ήρα. Σε ανάμνηση του γάμου, πιστεύετε ότι υπήρχε ναός της Ήρας, κάτω από την κορυφή. Για αυτό η Ήρα αποκαλούταν και Διρφύα Ήρα. Επίσης, σύμφωνα με την παράδοση, εδώ είναι το μόνο μέρος που φυτρώνει το χόρτο "λαμπηδόνα". Πρόκειται για ένα μοναδικό χόρτο, το οποίο φεγγοβολάει το βράδυ, ενώ τη μέρα είναι αόρατο. Σύμφωνα με την παράδοση, όποιος καταφέρει να αποκτήσει μια λαμπηδόνα, θα γίνει πλούσιος, μιας και ότι αγγίζει το φυτό γίνεται χρυσάφι.

Στα 1120 μέτρα υψόμετρο, υπάρχει το καταφύγιο "Μιχάλης Νικολάου". Το καταφύγιο βρίσκεται στο μονοπάτι για την κορυφή, το οποίο είναι πλήρως σηματοδοτημένο. Αν ο καιρός είναι καθαρός, η θέα από την κορυφή είναι μοναδική.
ΧΑΡΤΗΣ
Πως θα φτάσετε

Για να φτάσετε στο καταφύγιο από τη Στενή, κινηθείτε προς Στρόπωνες-Χιλιαδού. Μόλις φτάσετε στη ράχη του βουνού, στρίψτε αριστερά στο χωματόδρομο. Μετά από 2 χλμ περίπου, θα δείτε το καταφύγιο.