Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αγία Κυριακή


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ / ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ

Κοντά στον οικισμό των Καμπιών, σε ένα μαγευτικό τοπίο με τρεχούμενα νερά, πλατάνια και καταρράκτες, βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Κυριακής. Τα Καμπιά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τη Στενή, στη κεντρική Εύβοια. Πρόκειται για ένα γραφικό ορεινό χωριό με τρεχούμενα νερά και πλούσια βλάστηση.

Ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Κυριακής είναι χτισμένος σε ένα μαγευτικό τοπίο. Τρεχούμενα νερά, καταρράκτες, πλατάνια, πηγές και γεφυράκια συμπληρώνουν το τοπίο. Εδώ θα βρείτε μικροπωλητές με τοπικά προϊόντα, το καφεστιατόριο "Νερόμυλος", αλλά και πηγή με πόσιμο νερό, ιδιαίτερα δημοφιλής στους ντόπιους.

Ο ναός είναι χτισμένος στην είσοδο σπηλαίου, με σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Κάποια στιγμή στο παρελθόν, το σπήλαιο γκρεμίστηκε αποκαλύπτοντας το εσωτερικό του. Εκεί βρέθηκε η εικόνα της Αγίας Κυριακής, η οποία φυλάσσεται στο ναό σήμερα. Ο ναός χτίστηκε στην είσοδο καλύπτοντας το σπήλαιο. Για αυτό το λόγο το ιερό του ναού δεν κοιτάει στην ανατολή, όπως συμβαίνει συνήθως, αλλά στο νότο.
ΧΑΡΤΗΣ
Πως θα φτάσετε

Από Χαλκίδα κατευθυνθείτε προς βόρεια Εύβοια και στη Νέα Αρτάκη στρίψτε δεξιά προς Στενή. Πριν μπείτε στη Στενή στρίψτε δεξιά και σε 2 χλμ πάλι δεξιά (αριστερά θα φτάσετε στα Καμπιά). Μετά από 1 χλμ θα φτάσετε στο χώρο.