Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αξιοθέατα


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ / ΠΑΛΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Η παλιά γέφυρα της Χαλκίδας, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Η γέφυρα Νεγκροπόντε (Μαύρη Γέφυρα), όπως την έλεγαν οι Βενετσιάνοι, είναι χτισμένη στο στενότερο σημείο του πορθμού του Ευρίπου. Εδώ είναι που κορυφώνεται το πασίγνωστο παλιρροϊκό φαινόμενο, με τα νερά να αλλάζουν κατεύθυνση κάθε έξι ώρες. Η ταχύτητα του ρεύματος είναι τόσο μεγάλη που μπορεί να φτάσει τα 12 χλμ/ώρα.

Η πρώτη γέφυρα στο σημείο αυτό, φτιάχτηκε από τον Ιουστινιανό το 540 μ.Χ. Αυτή η γέφυρα παρέμεινε μέχρι το 1854 οπότε και επί πρωθυπουργίας Μαυροκορδάτου, αποφασίστηκε να κατασκευαστεί μια πιο σύγχρονη, και κινητή γέφυρα. Τα έργα τελείωσαν το 1858, και η γέφυρα εγκαινιάστηκε από τον Βασιλιά Όθωνα. Το 1896 αντικαταστήθηκε από μία περιστροφική γέφυρα ενώ το 1962 κατασκευάστηκε η γέφυρα με τη σημερινή της μορφή. Το 1992 η γέφυρα, υπέστη γενική επισκευή ώστε να βρεθεί στη σημερινή της κατάσταση. Από την γέφυρα του 1962 παρέμεινε μόνο ο σκελετός της.

Κάθε βράδυ, η γέφυρα ανοίγει ώστε να περάσουν τα πλοία. Η γέφυρα παραμένει ανοιχτή για μία ώρα περίπου. Το "δίπλωμα" της γέφυρας, σε συνδυασμό με τα πλοία που "κορνάρουν", καθιστούν το θέαμα μοναδικό.
Πως θα φτάσετε

Η παλιά γέφυρα της Χαλκίδας βρίσκετε στο κέντρο της πόλης, στην αρχή του παραλιακού πεζόδρομου.ΧΑΡΤΗΣ