Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μουσείο Ερέτριας


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ / ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΕΤΡΙΑΣ

Το αρχαιολογικό μουσείο της Ερέτριας είναι το δεύτερο πιο σημαντικό αρχαιολογικό μουσείο της Εύβοιας, και ένα από τα σπουδαιότερα της Ελλάδας. Τα ευρήματα προέρχονται από ανασκαφές της τοπικής εφορίας και διάφορων αλλοδαπών σχολών (Ελβετική και Βρετανική Σχολή κυρίως) από την ευρύτερη περιοχή της Ερέτριας. Συγκεκριμένα τα ευρήματα προέρχονται από το Λευκαντί, την Αμάρυνθο, την Μαγούλα και την Ερέτρια.

Χρονολογικά καλύπτουν τις εποχές από την Εποχή του Χαλκού ως και την Ρωμαϊκή Εποχή. Ανάμεσα στα ευρήματα που εκτίθενται θα βρείτε κεραμικά όλων των εποχών, γλυπτά και ανάγλυφα της αρχαϊκής και της ελληνιστικής περιόδου, διάφορα κοσμήματα από χαλκό και χρυσό, ειδώλια κλπ.

Από τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι ο πήλινος κένταυρος του 10ου αιώνα π.Χ. που βρέθηκε στο Λευκαντί. Αξιοσημείωτα είναι επίσης, το σύμπλεγμα του Θησέα και της Αντιόπης από το δυτικό αέτωμα του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα και το πήλινο γοργόνειο από την "οικία με τα ψηφιδωτά". Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κιβωτιόσχημος τάφος που ανήκει στους αυτοκρατορικούς χρόνους, ο οποίος έχει τοποθετηθεί σε ειδικό χώρο.

Τέλος, στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου εκτίθενται επιτύμβιες στήλες και ψηφίσματα, όπως επίσης και ένας κεραμικός κλίβανος που βρέθηκε στην περιοχή της αρχαίας αγοράς της Ερέτριας και χρονολογείται στη Μεσοελλαδική Εποχή (2000 - 1650 π.Χ.).
ΧΑΡΤΗΣ
Πληροφορίες

Καθημερινά: 08:30-15:00
Κυριακές-Αργίες: 08:30-15:00
Δευτέρα: Κλειστά

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22290-62206

Πως θα φτάσετε

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ερέτριας βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο της Ερέτριας, ενώ η είσοδός του βρίσκεται επί της λεωφ. Αρχαίου Θεάτρου.