Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μουσεία


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ / ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΩΝ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ

Στην Κερασιά, στο δήμο Νηλέως της βόρειας Εύβοιας, βρίσκεται το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών. Το μουσείο εγκαινιάστηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2006 και φιλοξενεί μοναδικά εκθέματα που ανακαλύφθηκαν από τις ανασκαφές που έλαβαν χώρα στο απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς. Η παρουσία του ήταν γνωστή από τη δεκαετία του '60, αλλά οι πρώτες ανασκαφές έγιναν το 1986. Από το 1992 όμως, ο καθηγητής κ. Ευάγγελος Βελιτζέλος έπεισε την επιστημονική κοινότητα για το εξαιρετικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η περιοχή.

Στις ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα Ελλαδοθήρια και Σαμοθήρια. Πρόκειται για κοντόλαιμες καμηλοπαρδάλεις που παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους. Επίσης έχει ανακαλυφθεί και μακρύλαιμη καμηλοπάρδαλη, που μοιάζει πολύ με τη σημερινή, αλλά και μια μικρόσωμη που μοιάζει με τη σημερινή οκάπια.

Έχουν ανακαλυφθεί και εκτίθενται στο μουσείο βοειδή, ύαινες, μαχαιρόδοντες που θυμίζουν τα σημερινά λιοντάρια. Οι μαχαιρόδοντες είχαν κυνόδοντες πολύ ισχυρούς και πιεσμένους πλευρικά όπου θυμίζουν πριόνια. Επίσης έχουν ανακαλυφθεί ακεραθήρια, δηλαδή ρινόκεροι χωρίς κέρατα, αλλά και κερατοθήρια, δηλαδή ρινόκεροι με κέρατα. Στην περιοχή έχουν βρεθεί χαυλιόδοντες από μαστόδοντα που αναφέρουν και την παρουσία των Δεινοθηρίων. Τέλος, στις ανασκαφές ανακαλύφθηκαν και ιππάρια, τριδάκτυλοι εκπρόσωποι της οικογένειας των αλόγων που έφθασαν στην Ευρώπη πριν από 13 εκατομμύρια χρόνια.

Στο μουσείο, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα οστά από τα ζώα που ανακαλύφθηκαν σε συνθέσεις, πετρώματα και φωτογραφικό υλικό από τις ανασκαφές, και ενημερωτικά κείμενα για τα ζώα που έζησαν στη περιοχή πριν από 6 εκατομμύρια χρόνια. Βλέποντας ο επισκέπτης τα τρομερά θηρία της αρχαιότητας κατανοεί την ανάγκη του τότε ανθρώπου να στραφεί σε κάτι ανώτερο από αυτόν για να τον βοηθήσει. Την ανάγκη του τότε ανθρώπου να δημιουργήσει τον Ηρακλή.

Δυστυχώς, λόγω ανικανότητας του δημόσιου μηχανισμού και γραφειοκρατικών κολλημάτων, τον τελευταίο χρόνο το μουσείο δεν διαθέτει φύλακα, με συνέπεια να μην είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες. Για τους "περίεργους" περαστικούς πάντως, μπορούν να αναζητήσουν τον πάρεδρο ώστε να τους ανοίξει να δουν τα εκθέματα. Βασική προϋπόθεση είναι να είναι τυχεροί, ώστε να είναι στο χωριό...
ΧΑΡΤΗΣ
Πως θα φτάσετε

Το Μουσείο των Απολιθωμένων Θηλαστικών βρίσκεται στο κέντρο του χωριού της Κερασιάς. Για να φτάσετε στην Κερασιά από την Αγία Αννα, θα κινηθείτε βόρεια, προς την Ιστιαία. 7 χλμ μετά την Αγία Αννα θα στρίψετε αριστερά. Μετά από 8 χλμ θα φτάσετε στην Κερασιά.