Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ / ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΜΑ

Η μονή του Αγίου Γεωργίου Αρμά βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια, στο δήμο Ληλαντίων. Πρόκειται για ανδρική μονή και γιορτάζει στις 23 Απριλίου, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, και την Ανακομιδή των λειψάνων στις 3 Νοεμβρίου. Είναι χτισμένη σε ορεινή περιοχή με πολλά πεύκα. Σύμφωνα με επιγραφή εντοιχισμένη σε εξωτερική πλευρά τοίχου φέρει ως έτος ιδρύσεως το ΖΡΜΕ = 7145 από κτίσεως κόσμου, δηλαδή το 1637 μ.Χ.. Το πιθανότερο είναι ότι αυτή η επιγραφή αναφέρεται στη χρονιά που αγιογραφήθηκε ο νάρθηκας, προσθήκη στο ναό που έγινε μεταγενέστερα. Σαν πιο πιθανή χρονολογία χτίσεως της μονής φέρεται το 1141 μ.Χ.

Ο ναός της μονής είναι χτισμένος σε θέση βυζαντινού ναού, και αυτός με τη σειρά του, πάνω σε αρχαίο ιερό, όπως μαρτυρούν οι άφθονες μαρμάρινες πλάκες και κίονες που έχουν χρησιμοποιηθεί σαν οικοδομικό υλικό για την κατασκευή της μονής. Κοντά στο χώρο της μονής (θέση Αργυρού), βρέθηκαν λείψανα αρχαίου νεκροταφείου που χρησιμοποιήθηκε και στους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Από την παλιά μονή, σώζεται ο ναός σε άριστη κατάσταση, ενώ τα κελιά σε κακή κατάσταση. Η πύλη της περιβόλου της μονής σώζεται σε καλή κατάσταση ενώ γίνονται εργασίες για τη συντήρησή της. Χτίστηκε εκ νέου ο περίβολος της μονής, καθώς και νέα κελιά.
ΧΑΡΤΗΣ
Πως θα φτάσετε

Για να φτάσετε στη Μονή του Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ από Χαλκίδα, θα ακολουθήσετε το δρόμο προς Νότια Εύβοια. Στο ύψος της Ν.Λαμψάκου στρίβετε αριστερά προς Φύλλα και Μύτικα. Περνάτε τα Φύλλα και μετά από 10 χλμ γραφικής διαδρομής θα φτάσετε στη μονή.