Η μονή του Οσίου Δαβίδ του Γέροντα βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Καβαλάρης με υψόμετρο 930 μέτρων, στον δήμο Ελυμνίων, στην Βόρεια Εύβοια. Η μονή είναι ανδρική.
Δεν γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία ίδρυσης της μονής, αλλά γνωρίζουμε ότι όταν ο Όσιος Δαβίδ δημιούργησε τη μονή, το έκανε πάνω σε προϋπάρχων ναό. Ο Όσιος Δαβίδ έζησε γύρω στο 1550 άρα η μονή υπήρχε πριν το 1500, η οποία είχε καταστραφεί από τους Τούρκους μετά την κατάληψη της Εύβοιας. Η μονή βοήθησε την ελληνική επανάσταση με αποτέλεσμα την καταστροφή της από τους Τούρκους. Σώζεται στη μονή δανειστήριο του Αγγελή Γοβιού, ο οποίος δανείστηκε 1000 γρόσια για την ενίσχυση της επανάστασης.
Στη μονή υπάρχουν τα τίμια λείψανα του Οσίου Δαβίδ του Γέροντα καθώς και άλλα προσωπικά του αντικείμενα. Γύρω από την μονή υπάρχουν αρκετά εκκλησάκια αφιερωμένα σε διάφορους Αγίους ενώ μετά από μονοπάτι 20' βρίσκεται το ασκητήριο του οσίου Δαβίδ. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου υπάρχει το ¨Αγιονέρι". Σύμφωνα με την παράδοση, εδώ χτύπησε με το ραβδί του ο όσιος Δαβίδ, ένα βράχο και ανέβλυσε ιαματικό νερό.
Η μονή γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, καθώς και στη 1 Νοεμβρίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Δαβίδ.
ΒΙΟΣ ΟΣΙΟΥ ΔΑΒΙΔ Ο ΓΕΡΩΝ, Ο ΕΝ ΕΥΒΟΙΑ
Ο Όσιος καταγόταν από το χωριό Γαρδινίτσα της Λοκρίδος και ήταν γιος ιερέα. Έζησε τον 16ο αιώνα και είναι γνωστός για τα θαύματα που έκανε όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά θάνατον. Σε ηλικία 15 χρονών φορά το μοναχικό σχήμα από τον μετέπειτα μητροπολίτη Ναυπάκτου, Ακάκιο.
Κατόπιν έγινε μέλος της μονής της Μεγίστης Λαύρας, στο 'Αγιο Όρος, και αργότερα ξαναγύρισε στη μονή που ρασοφόρεσε. Χάρη στην αγιοσύνη του, έγινε ηγούμενος της μονής της Παναγίας της Βαρνάκοβας, κοντά στη Ναύπακτο. Παρά τις έντονες πιέσεις, αρνιόταν να γίνει αρχιερέας, οπότε και έφυγε από ηγούμενος της μονής. Πήγε στο όρος Στείριο όπου ασκήτεψε, και κατέληξε στην ορεινή περιοχή, πάνω από τις Ροβιές.
Εκεί αποκατέστησε τη μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και συνέχισε την ασκητική ζωή. Συχνά, περιόδευε στις πόλεις και κήρυττε τον λόγο του Θεού. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο όσιος Δαβίδ λειτουργούσε, τον περικύκλωνε θείο φως και στεκόταν ψηλότερα από το έδαφος. Έκανε πολλές ελεημοσύνες στο τότε υποδουλωμένο έθνος, ενώ έκανε και πολλά θαύματα.
Τα θαυματουργά του λείψανα, μαζί με διάφορα προσωπικά του αντικείμενα, φυλάσσονται στη μονή του Οσίου Δαβίδ του Γέροντα, στις Ροβιές. Τον βίο του έγραψε ο μαθητής του Χριστόφορος. Η μνήμη του γιορτάζεται την 1η Νοεμβρίου.







Για να φτάσετε στη Μονή του Οσίου Δαβίδ από τα Λουτρά Αιδηψού, θα ακολουθήσετε το δρόμο για Ροβιές. Λίγο πριν τις Ροβιές, θα στρίψετε για Παλαιοχώρι, Δάμιες. Θα ακολουθήσετε το δρόμο για 11 χλμ, και αφού περάσετε τα χωριά Παλαιοχώρι, Δαμιά και Καλαμούδι, θα φτάσετε στο μοναστήρι.