Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μονή Γαλατάκη


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ / ΜΟΝΗ ΓΑΛΑΤΑΚΗ

Η μονή του Αγίου Νικολάου Γαλατάκη βρίσκεται στον δήμο Ελυμνίων, στην Βόρεια Εύβοια, θεωρείται η αρχαιότερη και ιστορικότερη μονή της Εύβοιας. Είναι χτισμένη σε φυσικό πλάτωμα, στις παρυφές του όρους Κανδήλι. Θεωρείται ότι είναι χτισμένη πάνω σε αρχαίο ναό του Ποσειδώνα, προστάτη των ναυτικών, όπως και ο 'Αγιος Νικόλαος, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας πόλης των Αιγών. Το όνομα Γαλατάκη πιθανόν προέρχεται από τον πλοίαρχο που την ξανάχτισε, όταν γλύτωσε από ναυάγιο σε εκείνες τις θάλασσες, και ο οποίος καταγόταν από τον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για γυναικεία μονή, αλλά μόλις από το 1946. Πρίν από το 1946 ήταν ανδρική.

Το πότε ακριβώς ιδρύθηκε η μονή, μας είναι άγνωστο. Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε κάπου στα τέλη του 7ου αιώνα με αρχές του 8ου. Η πρώτη γραπτή αναφορά στη μονή, μας έρχεται από έναν Σουλτανικό ορισμό που εκδόθηκε το 1502. Η ιστορία της μονής ήταν πολυτάραχη με καταστροφές και λεηλασίες, είτε από τους Τούρκους, είτε από πυρκαγιές, ακόμα και από τον σεισμό της Αταλάντης το 1894 όπου η ήδη ταλαιπωρημένη μονή υπέστη σημαντικές καταστροφές. Στις 24 Ιουλίου 1958 η μονή ανακηρύσσεται διατηρητέο μνημείο.

Το καθολικό της μονής χτίστηκε το 1576 και η αγιογράφηση του έγινε το 1586. Σε έναν τοίχο του έχει προσαρτηθεί παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη στο οποίο υπάρχει μυστική δίοδο στην οροφή του ναού. Μέσα στο συγκρότημα της μονής υπάρχει οχυρωματικός πύργος, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση, τον είχε χτίσει ο όσιος Δαβίδ για την προστασία των μοναχών από τους πειρατές. Σήμερα ο πύργος φιλοξενεί τη βιβλιοθήκη της μονής. Η βιβλιοθήκη της μονής ήταν ιδιαιτέρως μεγάλη, το πλήθος των βιβλίων της, χάθηκαν δυστυχώς, μέσα από τις πολλές περιπέτειες που πέρασε η μονή.

Στην ανατολική πλευρά της μονής βρίσκεται το ασκητήριο του Αγίου Ανδρέα. Εκεί υπάρχει ένα εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα χωμένο μέσα σε φυσική σπηλιά. Το εκκλησάκι χρονολογείται από το 16ο αιώνα.

Η μονή γιορτάζει ανήμερα του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου και στις 20 Μαϊου, επέτειος ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου.
ΧΑΡΤΗΣ
Πως θα φτάσετε

Από τη Λίμνη απέχει 8,5 χλμ. Για να φτάσετε στη μονή από τη Λίμνη θα κινηθείτε προς τα Κατούνια. Αφού περάσετε τα Κατούνια, θα συνεχίσετε ευθεία και μετά από 5 χλμ περίπου, θα φτάσετε στη μονή. Τα τελευταία 2 χλμ είναι σε βατό χωματόδρομο.