Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μονή Αγίου Γεωργίου Ηλίων


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ / ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΗΛΙΩΝ

Η μονή του Αγίου Γεωργίου Ηλίων βρίσκεται στο δήμο Αιδηψού, στην βόρεια Εύβοια. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Τελέθριο με πανοραμική θέα. Πρόκειται για γυναικεία μονή. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη μονή 10 μοναχές. Η μονή ήταν αντρική για αρκετούς αιώνες, ως το 1970 που μετατράπηκε σε γυναικεία. Στη μονή φυλάσσονται τα τίμια λείψανα των Αγίων Γεωργίου, Μαρίνης, Μάμαντος και Κυριακής.

Η ακριβής χρονολογία κατασκευής της μονής δεν μας είναι γνωστή, λόγω των συνεχών και πολλών λεηλασιών και επιθέσεων που είχε δεχτεί από πειρατές. Η επίσημη χρονολογία ίδρυσης είναι το 1670. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε το 1259, μετά την καταστροφή της ομώνυμης μονής στη περιοχή της Θέρμας από διασωθέντες μοναχούς. Τότε, εμφανίστηκε ο Αγιος Γεώργιος στους μοναχούς και τους είπε ότι σε καταρράκτη, ο οποίος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη μονή, θα βρούνε την εικόνα του, και ότι πρέπει προς τιμήν του να χτίσουν ένα μοναστήρι πάνω στο αρχαίο μαντείο του Απόλλωνα.

Η μονή γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά τους πρώτους αιώνες λειτουργίας της. Σύμφωνα με την παράδοση, γύρω από την μονή ασκήτευαν πάνω από 300 μοναχούς, οι οποίοι κάθε Κυριακή λειτουργούσαν στο καθολικό της μονής. Το καθολικό της μονής, χτισμένο τον 17ο αιώνα, διαθέτει υπέροχες αγιογραφίες, καθώς και θαυμάσιες εικόνες από τον 16ο και 17ο αιώνα.

Η μονή εικάζεται ότι έχει κτιστεί στην θέση αρχαίου ναού αφιερωμένου στον θεό Απόλλωνα. Ο Θεός Απόλλωνας, ως θεός του Ήλιου και του φωτός, λατρευόταν στην ευρύτερη περιοχή. Στη μονή υπάρχουν υπόγειοι θολωτοί διάδρομοι που εικάζεται ότι άνηκαν στον αρχαίο ναό.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΟΝΗΣ
22260-22384
ΧΑΡΤΗΣ
Πως θα φτάσετε

Από Αιδηψό
Κατευθυνθείτε προς Πολύλοφο. Μετά το χωριό, και περίπου 4-5 χλμ σε βατό χωματόδρομο, θα βρεθείτε στη μονή.

Από Ήλια
Από τον κεντρικό δρόμο προς Αιδηψό θα δείτε ταμπέλα να σας κατευθύνει δεξιά προς τη μονή. Η διαδρομή για τη μονή είναι περίπου 5 χλμ. Τα πρώτα 3 χλμ είναι σε τσιμεντένιο δρόμο, με σημεία αρκετά μεγάλης ανηφορικής κλίσης, και τα λοιπά 2 χλμ σε βατό χωματόδρομο.

* Η θέα και από τις δύο διαδρομές είναι καταπληκτική