Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ναός Παναγίας Ντινιούς


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ / ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΝΤΙΝΙΟΥΣ

Ναός που βρίσκεται κοντά στην Ιστιαία, σε ειδυλλιακή τοποθεσία με πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Εδώ βρίσκεται και η θαυματουργή εικόνα της Παναγία Ντινιούς ή Δινιούς.

Για την προέλευση του ονόματος υπάρχουν δύο βασικές εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή του ονόματος προέρχεται από την τοπική ονομασία της ιδιομορφίας της περιοχής, επειδή κοντά στο ναό υπάρχει ρέμα από πηγές, όπου ονομάζεται ακόμα και σήμερα δινιόρεμα.

Η επικρατέστερη και η πιο αγαπημένη από τον κόσμο εκδοχή, προέρχεται από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τότε, ένας Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε την εικόνα, στην προσπάθειά του να σκοτώσει έναν Έλληνα τον οποίο καταδίωκε. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα 'επέστρεψε' τη σφαίρα σκοτώνοντας τον Τούρκο στρατιώτη. Σύμφωνα με τους πιστούς, το σημάδι της σφαίρας είναι ορατό στην εικόνα, και ειδικά στο κούτελο της Παναγίας, ακόμα και σήμερα. Από αυτό το γεγονός δόθηκε το όνομα Παναγία Ντινιούς μιας και η επιστροφή στα τούρκικα λέγεται donus (ντονιούς).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχουν γίνει, η εικόνα είναι του 10-11ου αιώνα μ.Χ., ενώ έχει αναπαλαιωθεί κάποια στιγμή μεταξύ 14-16ου αιώνα μ.Χ.. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εικόνα φέρει την επιγραφή Παναγία η Ελεούσα.

Ο ναός της Παναγία Ντινιούς ανακατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960, ενώ είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου, όπου και συρρέει πλήθος πιστών.
ΧΑΡΤΗΣ
Πως θα φτάσετε

Ο Ι.Ν. της Παναγίας Ντινιούς βρίσκεται κοντά στη Νέα Σινασό Ιστιαίας. Από Ιστιαία κινηθείτε ανατολικά προς το Πευκί μέσω του κεντρικού δρόμου. Μόλις περάσετε την Νέα Σινασό, θα δείτε πινακίδα να σας στέλνει δεξιά προς τον ναό. Μετά από 2 χλμ περίπου θα φτάσετε στο ναό.