Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ / ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΣ

Μοναστήρι το οποίο βρίσκεται κοντά στη Κύμη Ευβοίας. Πρόκειται για γυναικεία μονή, η οποία είναι χτισμένη σε απόμερο και απόκρημνο σημείο με καταπληκτική θέα.

Η μονή δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα από κυνηγημένους από Τούρκους μοναχούς του Αγίου Όρους. Σχετικά με την χρονολογία κτίσεως της μονής, υπάρχει στη μονή σφραγίδα του 1643. Η μονή διέθετε μεγάλο αριθμό μοναχών τον 17ο αιώνα και αποτελούσε πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο για όλη την Εύβοια. Λόγω της βοήθειας που παρείχε στους έλληνες επαναστάτες του '21, η μονή καταστράφηκε από τον Τούρκο πασά της Καρύστου το 1823. Το 1847 ανεγέρθη εκ νέου. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η μονή βοήθησε πολύ τους έλληνες αντάρτες. Από το 1976 η μονή μετατράπηκε σε γυναικεία.

Πρόκειται για μεγάλο κτιριακό συγκρότημα και έχει όψη φρουρίου. Στη βορινή πλευρά της μονής υπάρχει οχυρωματικός πύργος, που βοηθούσε τους μοναχούς στην άμυνα κατά των πειρατών. Αξιόλογη είναι η βιβλιοθήκη της μονής με συγγράμματα του 18-19ου αιώνα. Τέλος, διαθέτει αξιοσημείωτα εκκλησιαστικά κειμήλια, μεταξύ αυτών και έναν χρυσοκέντητο επιτάφιο του 16ου αιώνα.

Η μονή γιορτάζει στις 6 Αυγούστου, ανήμερα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα.

Τηλεφωνο Μονής:
22220-22616
ΧΑΡΤΗΣ
Πως θα φτάσετε

Η μονή βρίσκεται 4 χλμ βόρεια της Κύμης. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος ενώ ο δρόμος που καταλήγει στη μονή ξεκινάει μέσα από την Κύμη.